Hvordan sette opp overvåking i sosiale medier?

Noe av det første jeg anbefaler kundene mine å gjøre, før de etablerer seg i sosiale medier, er å sette opp overvåking av seg selv, produkter, temaer og konkurrenter i sosiale medier. Det finnes mange måter å gjøre dette på, det finnes til og med dyre fancy applikasjoner og gjøre det på, men det finnes også en enkel og gratis måte å få oversikt over det meste av omtaler på sosiale medier.

Here’s how.

 • Først må du få oversikt over søkeordene du vil overvåke. Her kan du legge inn firmanavn, ansatte sine navn, bransjenavn, temaer, produkter, konkurrenter og mer.
 • Overvåkingspanelet settes opp via gratis tjenesten Google Reader. Her vil du legge inn forskjellige feeder som gjør at du fortløpende vil få inn rapporter når dine søkeord blir nevnt.
 • For å få rapporter inn fra søkemotoren Google bruker vi tjenesten Google Alert som rapporterer hver gang søkemotoren finner nye sider som inneholder søkeordene du har satt opp.
 • Google tar ikke og plukker opp alt av blogger, vi bruker derfor bloggsøkemotoren Twingly til å plukke opp blogginnlegg. Gjør søkene og deretter velg norsk som språk, i høyre side står det “subscribe to rss” kopier denne linken og lim inn i Google Reader (add a subscription).
 • For å få omtaler fra Twitter bruker vi Twitter Search hvor du på samme måte som via Twingly velger språk i høyresiden, deretter kopierer rss adressen (feed for this query) og limer inn i Google Reader.

Sånn, du har nå full oversikt over hva sier om deg via nettsider(Google), blogger(Twingly) og Twitter og vil få dette inn via Google Readeren din. Denne kan sjekkes via nettleser, mobile enheter eller egne programmer og er svært oversiktlig.

Anbefaler å sjekke om du har mottat omtaler ihvertfall 2 ganger om dagen (morgen, kveld) for å kunne respondere raskt på omtaler og kritikk som du føler bør besvares.

Har du prøvd Google Reader? Er det noen andre tjenester eller verktøy du føler er bedre for overvåking i sosiale medier?

18 Comments

  Gode tips, Thomas. Jeg bruker akkurat disse gratistjenestene selv. Har prøvd et par betalingstjenester også, det var både dyrt (blir fort 60 000,- i året) og veldig dårlig.

  Hei,

  Personlig bruker jeg Sprout Social (se min egen omtale her: http://hanspetter.info/2010/09/sprout_social_for_din_sosiale_media_strategi/) som ikke koster mange kronene – 60 kroner i måneden – og som dekker alt fra Facebook, Twitter, Linkedin hva gjelder dialogen, følgere, overvåkingstjenester av hva det snakkes om – Twitter og Web – overvåking ift utviklingen på Facebook og Twitter hos dine konkurrenter, Geo-Lokasjonstjenester som Gowalla og FourSquare, og mye mer…

  En 30 dagers gratis test burde være mer enn nok til å raskt finne ut om dette er veien å gå – intuitivt og enkelt er det i allefall – ingen app som såden, kun en web-tjeneste 🙂

  Vennlig hilsen, Hans-Petter

   Takk for innspill Hans-Petter! 🙂

   Hei Hans Petter, Er det fortsatt Sprout Social som gjelder? Lenken til artikelen din er brutt…

  […] markedsovervåkningsverktøy som Thomas Moen beskriver har gitt få resultater og ettersom jeg ikke har ressurser (tid og kapital) til å utfører en slik […]

  Anders Ekkje Slettebø

  Jeg skjønner ikke helt hvordan Google Leser kan brukes som overvåkningsverktøy. Jeg er vant til å bruke dette verktøyet til å lese nyheter via innmatinger, men ikke til å rapportere om søkeord. Dersom jeg ønsker å overvåke «fadderbarn» og legger inn det søkeordet får jeg jo opp nettsteder som har skrevet ordet fadderbarn. Om jeg da abonnerer på disse nettstedene vil vel det betyr at jeg får opp alle artiklene som publiseres her, uavhengig om de inneholder mitt opprinnelige søkeord eller ikke?

  Har jeg misforstått noe?

   Anders Ekkje Slettebø

   Fikk det til. Disse to kommentarene kan bare slettes 🙂 Takk for god artikkel!

    Bra det ordnet seg, bekalger sen respons 🙂

  […] Denne guiden forteller deg hvordan du går frem for å sette opp overvåking i sosiale medier. […]

  Elisabeth Stakkeland

  Har du noen tips til hvordan man overvåker en forkortelse som også er et ord på andre språk? � sette opp søk på SUS (Stavanger Universitetssjukehus) får jeg altfor mye støy. Finnes det andre måter å søke etter på feks norske twitterbrukere?

   På twitter og Twingly kan du sette språk til Norsk når du legger inn, usikker med google.

  Hei Thomas!

  Tusen takk for utrolig gode tips. Dette er noe jeg har lett etter lenge.

  Men, jeg lurer på om Twitter Search kan ha endret seg siden du skrev denne saken i januar? Jeg finner nemlig ikke en “feed for this query”-knapp, men i stedet en “save this search”. Det er foreløpig et mysterium for meg hvor det søket blir lagret. Hjelp?

  Bente

    Takk, Thomas! Skal se hva jeg får hacket til 🙂

  […] konkurrentane, aktuelle produkt og tema har eg sett opp overvaking som beskrive i blogginnlegget Hvordan sette opp overvåking i sosiale medier av Thomas […]

  Ang. Twingly: Jeg søker opp ordet jeg vil overvåke, velger norsk som språk, og kopierer linken inn i Google Reader. På twingly ser jeg de norske bloggene som inneholder ordet jeg søkte, men i Google Reader dukker det opp blogger fra andre land, i dette tilfellet Tyskland. Why??

   I dunno 🙁 Ville kontaktet Twingly og spurt pent, så hjelper de deg nok 🙂

  […] Denne guiden forteller deg hvordan du går frem for å sette opp overvåking i sosiale medier. […]

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *