Bygg din egen merkevare nå!

Nyutdannende studenter får ofte en smell i trynet når de friske av pågangsmot og arbeidsvilje prøver å komme seg inn i jobbmarkedet etter studier. Måten å score drømmejobben på skjer som oftest ved at man har masse erfaring å vise til, eller at man kjenner noen som kan gå god for deg.

Med andre ord, hvis ingen vet hvem du er – er det vanskelig å få seg jobb.

Det overrasker meg derfor veldig at svært få studenter er bevisst i forhold til hvordan de fremstår og hvordan deres eget merkenavn bygges. Ved riktig fokus og bruk av alle mulighetene som ligger i sosiale medier kan man skape et navn, en posisjon og en forespørsel før man er ferdig med utdannelsen.

Selv har jeg ingen utdannelse. Jeg har fullført ungdomsskolen og har siden jeg var 16-17 år bevisst bygget mitt eget navn og skapt en etterspørsel etter kompetansen min. Nå jobber jeg som en kommunikasjonsrådgiver i Norges største kommunikasjonhus, holder foredrag over hele Norge og skriver fagbok om blogging hos Cappelen Damm. Jeg har jobbet med norges største merkevarer som G-Sport, Disney og MatPrat for å nevne noen.

Med andre ord, man trenger nødvendigvis ikke utdannelse for å realisere drømmene sine – men det hjelper. Ved å bygge ditt eget merkenavn allerede fra starten av studiene vil du oppnå maksimal effekt – du vil ha en ordentlig utdannelse, og være etterspurt i jobbmarkedet.

Så hvordan bygger man egen merkevare?

Det handler om å ha et bevisst forhold til hva slags spor man legger igjen på nettet, og hva slags meninger man ytrer der. Jeg sier ikke at du skal slette alle fyllebildene av deg på Facebook, eller kun væe seriøs på alle dine statusoppdateringer – Facebook er lukket og jeg regner med de fleste har stilt på sine personverninnstillinger der.

Det jeg snakker om er å¥ ta i bruk tjenester som blogg og Twitter, og bruke det på riktig måte. Hvis du synes det er vanskelig å dele meningene dine på nett i starten, bruk energien din på å dele andre sine meninger – som du selv kan stå for. Del relevante artikler du finner via Twitter, eller siter den på bloggen din og legg til to linjer om hva du selv mener. Det viktigste er å komme i gang, og bli vant med å dele. Det vil gjøre at du over tid vil øke din egen kompetanse, bli mer bevisst ovenfor hva slags innhold du finner interessant og ikke minst HVEM i bransjen din som betyr noe og hvordan du skal nå dem.

Vi ser stadig historier om folk som har tvitret seg til jobb, eller skrevet et konstruktivt, men skarpt blogginnlegg som har fått selskapet de ønsker å jobbe i sin oppmerksomhet.

Jo tidligere du begynner å bygge opp tilhengere og synliggjøre din kompetanse til dem, jo raskere begynner folk å legge merke til deg. Enkelt og greit.

Fordelen nå i forhold til for 10 år siden er at verktøyene både er gratis og enkle å bruke, det eneste som kreves er tid og engasjement.

Det er altså opp til deg selv. Opprett en konto på Twitter, lag din egen blogg og sett i gang og del dine tanker med verden.

8 tips for å bygge sin personlig merkevare

 • Kjøp navnet ditt som eget domene (f.eks.: thomasmoen.com)
 • Opprett en blogg, bruk WordPress på eget webhotell eller registrer en gratis blogg på for eksempelWordPress
 • Opprett konto på Twitter og LinkedIn, bruk navnet ditt konsekvent overalt (f.eks.: twitter.com/thomasmoen)
 • Følg mennesker på Twitter du synes er interessante og sier ting som engasjerer deg (du finner mange spennende her: http://bit.ly/o8KC5o)
 • Ha et profilbilde som går gjennomgående på alle dine profesjonelle profiler, hvor ansiktet ditt kommer tydelig frem
 • Vær innom Twitter hver dag, og del relevante artikler du finner på nettet. Snakk og still spørsmå til folk du ønsker å knytte en relasjon til og følg med på om noen nevner navnet ditt eller temaer du er interessert i.
 • Ikke fokuser på antall følgere eller hvor mange som leser bloggen din på minst 6 måneder, fokuser heller på å dele og prat om relevante ting for deg og bransjen du ønsker å posisjonere deg i.
 • Ikke vær for seriøs, la personligheten din skinne igjennom. Ingen vil noen gang ansette en robot, vis at du er et menneske.

Følger man tipsene over er man godt i gang. Jeg kan ikke få understreket hvor viktig det er å begynne å fokusere på dette allerede fra studiestart.

Ønsker du drømmejobben når du er ferdig, må du allerede begynne å jobbe hardt med det nå!

23 Comments

  […] i artikler og kommentarer til sosiale medier dukker dette rådet opp, og særlig skrives det om “personlig merkvarebygging”: Gjennom planlegging og refleksjon skal vi velge Facebook-oppdateringer, tweets og blogginnlegg […]

  Hvordan stiller du deg til den etiske problematikken knyttet til dette med å bygge opp og vurdere mennesker som merkevarer/produkter?

  Oskar Seljeskog

  Gode tips her, dette er teknikker som kan være nyttige på veien mot en synlig personlig merkevare.

  Vel så viktig er det som skjer utenfor skjermen gjennom for eksempel studentforeninger, frivillig arbeid, marked- og kommunikasjonsforeninger og gratisarbeid for bedrifter. Kanskje har også seminarer om sosiale medier en slik rolle?

  Hei Heidi: Kan du spørre litt mer spesifikk?

  Oskar: Helt enig i at det utenfor skjermen også er ekstremt viktig, takk for innspill 🙂

  Siden ‘merkevare’ er et økonomisk begrep, og et det ikke gir mening å bruke med mindre det også er snakk om en form for kjøp og salg av denne merkevaren, synes det på meg som om personal branding-bevegelsen fronter en kommodifikasjon/varegjøring av mennesker. Jeg er bekymret for konsekvensene dette kan ha for hvordan vi som samfunn etterhvert betrakter og vurderer mennesket. En vares verdi fastsettes etter markedets etterspørsel, og når vi som mennesker forventes å gjøre oss selv til en merkevare (med alt det innebærer), lurer jeg på om ikke det vil svekke idealet vi per i dag har om menneskets egenverdi, som nettopp baserer seg på at mennesket ikke er en vare.

  Jeg tenker også på dette med å bygge opp relasjoner med sikte på å gjøre seg kjent og slik kunne få en fot innenfor en bestemt bransje. Her reduserer vi våre medmennesker til midler. Og jeg synes det er et problematisk grunnlag å bygge forhold til andre mennesker på.

  Dette ble langt, og jeg formulerte ikke et spørsmål, men det utdyper i det minste det jeg stilte over her 🙂

  Hei igjen Heidi, ser hva du sier. Selv behandler jeg mye av mitt profesjonelle meg som en merkevare, og føler ikke at jeg “mister meg selv” eller blir “mindre menneske” av den grunn.

  Vi tilpasser oss vel alle hverdagen, utifra hvilken setting vi er i. Man er anderledes med sønnen sin enn på hyttetur med guttegjengen etc.

  […] Du kan lese resten av de 8 tipsene for å bygge din personlige merkevare på bloggen til Thomas Moen […]

  Har du noen tanker om å dele flere “sider” ved seg selv? Ofte er det jo flere ting som engasjerer en…

  Bør man fokusere på det som er bransjerelatert, eller vil det være nyttig å også by på mer (semi-)private interesser, tanker og meninger?

   Hei Mads Arild, jeg har troen på en god blanding som viser et mest mulig riktig bilde av deg selv og dine verdier.

  […] Some weeks ago, he wrote on his blog, (only available in Norwegian) about how students should build their own brand in order to get the job of their dreams. Something I totally agree on, and try to live by. Even before I read this entry. […]

  Nyttige tips og relevant diskusjon. Vi snakker om grenseoppgangen mellom personlig og privat her. Jeg har ikke tro på å bygge opp en merkevare av seg selv som fagperson uten å by på holdninger og verdier i tillegg til kjernekompetansen. Samtidig er, og skal det være, private områder i livet som er fobeholdt de man står nær. Jeg tror også det er viktig å omgås mennesker som har mot til å være korrektiv hvis vi selv bommer i forhold til disse grenseoppgangene.

   Helt enig, en god balanse er nøkkelen 🙂

  Dette er jeg veldig enig i! har brukt litt av det på jobBloggen min http://www.lenesokerjobb.com/2/post/2011/09/glem-janteloven-gi-av-deg-selv.html

  Jeg leste bloggen din da jeg søkte jobb i sommer via sosiale medier – og kjenner meg godt igjen i dette innlegget. Hvis ingen vet hvem du er så blri det vanskelig å få jobb, hvertfall i PR- og kommunikasjonsbransjen 🙂

  Kudos til deg Thomas !

   Takk Lene, jeg tar forresten kontakt med deg ang bloggen din til boken jeg skriver snart 🙂

    Så gøy! 🙂

  Så bra!

  Tusen takk for mange nyttige tips 🙂 Får endre navnet mitt på bloggen
  jeg da 😉

  Jeg har begynt og blogge litt fra fagene på skolen, ta gjerne en titt på den og gi meg gjerne en kommentar om du kommer på noen konkrete forslag 😀

   Hei Kristin og takk for sist! 🙂 Synes du har en veldig god start på bloggen din, men jeg vil utfordre deg på å være litt tøffere og mene mer etterhvert også. Ikke bare dokumentere og rapportere 🙂

    https://twitter.com/#!/kakvitberg

    Takk for det 🙂 Begynner litt forsikt, føler ikke at jeg har så mye å komme med. Men skal øve meg på å bli litt tøffere 😉 Tusen takk for tilbakemeldingen.

    Vet du foresten hvordan man får med bilde når man kommenterer?

  […] Oppskriftene for HVA man bør gjøre har andre gitt før meg, Thomas Moen har blant annet skrevet dette innlegget som viser hans tips om bygging av egen merkevare, noe jeg kopierte før jeg la til ett og annet […]

  […] i sosiale medier. Dette er ting som forelser Cecilie Staude forteller oss på BI og feks Thomas Moen  har skrevet om i bloggen sin. Det å bygge seg selv som sin egen merkevare klinger jo godt i […]

  […] Utfordringen derimot blir å få den frem og synlig, slik at vedkommende som sitter på den blir mer attraktiv. Her synes jeg sosiale medier og nettverking kan utgjøre en stor forskjell når det kommer å få eksponert den utdannelsen man har, kombinert med erfaringen og kunnskapen man har feks tilegnet seg gjennom studietiden. Nyutdannende studenter får ofte en smell i trynet når de friske av pågangsmot og arbeidsvilje prøver å komme seg inn i jobbmarkedet etter studier, skriver Thomas Moen på sin egen blogg om samme tema. […]

  Hei Thomas!

  Tusen takk for et veldig informativt og inspirerende innlegg og et flott tilbud med nyhetsbrevene dine. Opplever det som veldig nyttig som andreårsstudent på markedsføringsledelse. Har allerede notert meg samtlige tips!

   Tusen takk Ragnhild! Så hyggelig å høre 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *